Αγίας Σοφίας 18, Θεσσαλονίκη
Close

Τι εννοούμε με τον όρο λαπαροσκοπική χειρουργική;

Είναι η χειρουργική θεραπεία που γίνεται με τη χρήση ειδικής κάμερας και εργαλείων που εισέρχονται σε προσχηματισμένες ή μη, κοιλότητες (κοιλιά, θώρακας, ουροδόχος κύστη, εξωπεριτοναϊκός χώρος, τράχηλος) μέσα από πολύ μικρές τομές (μικρές οπές). Ο αγγλικός όρος είναι minimal invasive surgery,  ο οποίος κάπως αυθαίρετα όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω, μεταφράζεται στα ελληνικά ως «ελάχιστα επεμβατική χειρουργική».

Επικράτησε να λέγεται «λαπαροσκοπική χειρουργική», γιατί ο κύριος όγκος των επεμβάσεων γινόταν και γίνονται στην κοιλιά, η οποία ονομάζεται και λαπάρα. Αν θέλουμε να είμαστε πιο ακριβείς, θα έπρεπε να μιλάμε για θωρακοσκοπική, λαπαροσκοπική, κυστεοσκοπική χειρουργική, για ενδοσκοπική χειρουργική του τραχήλου, κ.ο.κ.

Η ενδοσκοπική, λοιπόν, χειρουργική, εμφανίστηκε στο τελευταίο τέταρτο του 20ου αιώνα και σήμερα διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στις χειρουργικές θεραπείες και σε κάθε χειρουργική ειδικότητα για την οποία προβλέπεται η σχετική υποχρεωτική εκπαίδευση για την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας.

Γιατί υπερέχει η «λαπαροσκοπική χειρουργική»;

Εμείς ας το λέμε σωστά: Η ενδοσκοπική χειρουργική όταν εκτελείται από πολύ καλά εκπαιδευμένους και έμπειρους γιατρούς, σε μεγάλο ποσοστό, εξασφαλίζει μιικρότερους χρόνους νοσηλείας, μικρότερους χρόνους ανάρρωσης, ταχύτερη επάνοδο στην εργασία και λιγότερα μετεγχειρητικά ενοχλήματα. Αυτό ισχύει περισσότερο για τη χειρουργική των ενηλίκων. Δεν είναι όμως πάντα έτσι και θα το εξηγήσουμε παρακάτω και για τα παιδιά.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή της λαπαροσκοπικής χειρουργικής;

Πρωτίστως, είναι απαραίτητο να υπάρχει τεχνολογική υποδομή (οπτικά συστήματα ,ειδικά εργαλεία και ειδικές συσκευές). Ευτυχώς, από τα πρώτα χρόνια της εμφάνισής της ενδοσκοπικής χειρουργική, βλέποντας τα οφέλη και τα πλεονεκτήματά της, ο κλάδος αυτός αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε ταχύτατα. Σήμερα, έχουμε στη διάθεσή μας ιδιαίτερα εξελιγμένα συστήματα και εργαλεία για να καλύπτουν όλες τις ανάγκες, όλων των ειδικοτήτων. Από την άλλη πλευρά, αυξήθηκε το κόστος των επεμβάσεων πολύ σημαντικά.

Εκτός όμως από τον τεχνολογικό εξοπλισμό, ένας άλλος παράγοντας, ίσως ο σημαντικότερος, είναι η εκπαίδευση των χειρουργών όλων των ειδικοτήτων. Δυστυχώς, ο χρόνος που απαιτείται για να κατακτήσει ο χειρουργός ένα επίπεδο εμπειρίας αποδεκτό και ασφαλές για τον ασθενή, είναι μακρός. Είναι αυτό που στην ιατρική γλώσσα ονομάζουμε «καμπύλη εκμάθησης» (learning curre). Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Πρέπει όταν ο χειρουργός αποκτήσει την ελάχιστη εμπειρία για να είναι ασφαλής, πρέπει επιπλέον να εκτελεί ετησίως ένα ελάχιστο αριθμό επεμβάσεων που ορίζονται ξεχωριστά για κάθε περίπτωση, για να διατηρείται επαρκής αλλά και να παρακολουθεί σε εκπαιδευτικά σεμινάρια, τις αστραπιαίες εξελίξεις που συμβαίνουν στο χώρο αυτό.

Μόνο έτσι η minimal invasive surgery μπορεί πραγματικά να είναι αυτό που αυθαίρετα μεταφράζουμε ως ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, δηλαδή, χειρουργική με τις ελάχιστες διεγχειρητικές και μετεγχειρητικές συνέπειες και επιβαρύνσεις για τον ασθενή.

Τι γίνεται όμως με την Παιδοχειρουργική;

Η ενδοσκοπική χειρουργική αρχικά απευθύνθηκε στους ενήλικες. Δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς, για πολλούς λόγους. Πολύ γρήγορα όμως χάρις σε πρωτοπόρους χειρουργούς, πέρασε στη παιδοχειρουργική και άρχισε να κατακτά το ένα μετά το άλλο, τα πεδία που μέχρι τότε κατείχε η συμβατική χειρουργική.

Στην Παιδοχειρουργική όμως τα πράγματα ήταν πολύ πιο δύσκολα. Υπενθυμίζουμε ότι ο μικρός ασθενής δεν είναι μικρογραφία του ενήλικα. Ένα πολύ απλό παράδειγμα: Η κοιλιά ενός νεογνού ή βρέφους είναι πολύ μικρότερης χωρητικότητας από εκείνη του ενήλικα. Συνεπώς, η δυνατότητα εύρους χειρισμών, μικρότερη. Αντέχει μικρότερες πιέσεις και ένα σωρό άλλοι παράγοντες επέβαλαν πολλές προσαρμοστικές τεχνολογικές εξελίξεις και ατελείωτα εκπαιδευτικά προγράμματα για να μπορέσει η ενδοσκοπική χειρουργική να να εφαρμοστεί με ΑΣΦΑΛΕΙΑ στην παιδοχειρουργική ειδικότητα.

Σήμερα, η ενδοσκοπική χειρουργική, αποτελεί ένα από τα αντικείμενα εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της απόκτησης του τίτλου ειδικότητας σε πολλά κέντρα της Ευρώπης ή του εξωτερικού. Επίσης και στην Ελλάδα, ίσως όχι στην ίδια έκταση, γίνονται παρόμοιες και αξιέπαινες προσπάθειες.

Στόχος είναι, ο Παιδοχειρουργός αποκτώντας την απαραίτητη εκπαίδευση σε όλο το εύρος των ενδοσκοπικών επεμβάσεων της Παιδοχειρουργικής και εκτελώντας ετησίως ένα ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό τέτοιων επεμβάσεων, να φτάσει σε ένα επίπεδο εμπειρίας ώστε να είναι ασφαλής και αποτελεσματικός για τους μικρούς του ασθενείς.

 

Ποιες επεμβάσεις μπορούν να γίνουν λαπαροσκοπικά στη νεογνική, βρεφική και παιδική ηλικία;

Θεωρητικά, όλες ! Πράγματι φαίνεται ότι η ενδοσκοπική χειρουργική έχει διευρύνει πολύ το εύρος των εφαρμογών της στην ειδικότητα της Παιδοχειρουργικής.

Οστόσο, οι πιο συχνά πραγματοποιούμενες εμβάσεις στην Ελλάδα, είναι:

  • Λαπαροσκοπική διερεύνηση για χρόνιο κοιλιακό άλγος
  • Σκωληκοειδεκτομή λόγω οξείας σκωληκοειδίτιδας (βεβαίας ή πιθανής).
  • Χολοκυστεκτομή
  • Χειρουργική αποκατάσταση βουβωνοκήλης (επιλεκτικά)
  • Χειρουργική αποκατάσταση υποτροπής βουβωνοκήλης
  • Σπληνεκτομή
  • Παθήσεις του ουροποιητικού όπως:
  • Νεφρεκτομή
  • Πυελοπλαστική λόγω στένωσης της πυελο- ουρητηρικής συμβολής
  • Κυστεοσκοπική σχάση ουρητηροκήλης
  • Διατομή βαλβίδων οπίσθιας ουρήθρας
  • Λαπαροσκοπική αποκατάσταση κιρσοκήλης (επιλεκτικά)
  • Θωρακοσκοπική ως υποβοηθούμενη αποκατάσταση του σκαφοειδούς θώρακα.

Είναι απολύτως βέβαιο ότι αυτός ο κατάλογος στο άμεσο μέλλον θα διευρυνθεί και ότι η πλειονότητα των επεμβάσεων της Παιδοχειρουργικής, θα μπορεί να γίνει – με ΥΨΗΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΤΥΧΊΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΤΡΟΠΟ – με θωρακοσκόπηση, λαπαροσκόπηση, κυστεοουρηθροσκόπηση.

Τι ισχύει για τη ρομποτική Παιδοχειρουργική;

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η νέα γενιά παιδοχειρουργών στα επόμενα χρόνια θα μπορεί να μιλά για χειρουργική αποκατάσταση παθήσεων της νεογνικής, βρεφικής και παιδικής ηλικίας με ρομποτική χειρουργική.

Πρόκειται για μια χειρουργική προσέγγιση όπου ο Παιδοχειρουργός μέσω μίας ειδικής κονσόλας θα χειρουργεί από μικρή σχετικά απόσταση, χειριζόμενος εργαλεία πολλαπλών δυνατοτήτων. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα ακριβό εξοπλισμό.

Ο Ιατρός

Η εκπαίδευση και η εμπειρία του Παιδοχειρουργού Π. Αυτζόγλου στη «Λαπαροσκοπική» – κατά τον επικρατούντα όρο – χειρουργική, αρχίζει το 1998 στο Leeds της Αγγλίας με εκτέλεση λαπαροσκοπικών επεμβάσεων σε νεκρά ζώα και κορυφώνεται τον Μάρτιο του 2021 στο Στρασβούργο της Γαλλίας, με εκπαίδευση στην advanced laparoscopic Surgery, και πάλι σε πειραματόζωα.

Στο μεσοδιάστημα, ο ιατρός Π. Αυτζόγλου, συμμετείχε σε πλήθος εκπαιδευτικών διοργανώσεων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ιδιαίτερα στις νέες κατακτήσεις της λαπαροσκοπικής χειρουργικής αφενός, και αφετέρου, εκτελεί μεγάλο αριθμό τέτοιων επεμβάσεων με επικρατέστερες τις σκωληκοειδεκτόμες και επεμβάσεις στο Ουροποιητικό.