Αγίας Σοφίας 18, Θεσσαλονίκη
09:00 - 21:00
English Flag
Bulgarian Flag
Close

Η σκωληκοειδίτιδα είναι πολύ συχνή πάθηση των παιδιών. Αφορά στην απόφραξη του αυλού της απόφυσης, είτε από κόπρανα, είτε από ξένο σώμα που κατάπιε, είτε εξαιτίας της διόγκωσης στον λεμφικό ιστό που προκάλεσε κάποια ίωση.

Η φλεγμονή εκδηλώνεται με έντονο κοιλιακό πόνο που μπορεί να αντανακλά στο πόδι ή στη μέση, συνοδευόμενο συχνά από τάση έμετου, έλλειψη όρεξης και πυρετό.
Η συχνότητά της είναι μεγαλύτερη στην εφηβική ηλικία. Παρ΄ όλα αυτά, μπορεί να εκδηλωθεί και στις άλλες ηλικίες. Αποφύγετε τα ζεστά επιθέματα στην κοιλιά και απευθυνθείτε άμεσα στον παιδίατρό σας προκειμένου να σας συμβουλεύσει εάν χρειάζεστε παιδοχειρουργό για διάγνωση.
Η διάγνωση είναι κυρίως κλινική και οι εξετάσεις αίματος, ούρων αλλά και το υπερηχογράφημα κοιλιάς, μπορεί να μην δώσουν στοιχεία βέβαιης αιτίας. Εμπιστευθείτε τον έμπειρο παιδοχειρουργό για τη διάγνωσή της.

Η φλεγμένουσα σκωληκοειδής απόφυση πρέπει να αφαιρείται άμεσα, διότι εάν «σπάσει», τότε το μολυσμένο υλικό των κοπράνων θα χυθεί μέσα στην κοιλιά (περιτονίτιδα), η οποία είναι πολύ πιο δύσκολη επέμβαση ως προς τον καθαρισμό, ενώ εάν δε χειρουργηθεί μπορεί να οδηγήσει και στο θάνατο.
Η χειρουργική επέμβαση στα παιδιά γίνεται με γενική νάρκωση, είτε με μια μικρή τομή (λεπτόσωμα παιδιά), , είτε με τη λαπαροσκοπική μέθοδο ( εύσωμα ή παχύσαρκα παιδιά).
Εάν η σκωληκοειδίς απόφυση δεν έχει υποστεί ρήξη, η παραμονή στο νοσηλευτήριο είναι συνήθως μία ημέρα μετά το χειρουργείο. Σε περίπτωση επιπλεγμένης σκωληκοειδίτιδας, προηγείται η ενδοφλέβια αντιβίωση στο νοσηλευτήριο μέχρι να πέσει ο πυρετός, και η διενέργεια της επέμβασης μετά από ένα και πλέον μήνα.