Αγίας Σοφίας 18, Θεσσαλονίκη
09:00 - 21:00
English Flag
Bulgarian Flag
Close

Με τον όρο στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής (εν συντομία, ΣΠΟΥΣ) εννοούμε τη στένωση που αναπτύσσεται σε μερικές περιπτώσεις στο σημείο της μετάπτωσης της πυέλου του νεφρού προς τον ουρητήρα.

Φανταστείτε τη νεφρική πύελο σαν ένα φαρδύ χωνί που υποδέχεται τα ούρα από τον νεφρό και τα οδηγεί στον ουρητήρα δηλαδή στο ρύγχος του χωνιού. Η στένωση ακριβώς στο «λαιμό» του χωνιού είναι η στένωση ΠΟΥΣ. Σαν αποτέλεσμα παρεμποδίζεται η ροή των ούρων από την πύελο προς τον ουρητήρα και στη συνέχεια στην κύστη. Αναπόφευκτα, τα ούρα συγκεντρώνονται και διατείνουν την πύελο του νεφρού ασκώντας πίεση στον νεφρό και τελικώς, έκπτωση της λειτουργίας του αν η στένωση δεν αντιμετωπισθεί.

Ποια η διάγνωση της στένωσης της πυελοουρητηρικής συμβολής;

Η αρχική υποψία τίθεται από τα προγεννητικά υπερηχογραφήματα ακόμα, στα οποία απεικονίζεται διάταση της νεφρικής πυέλου. Η επιβεβαίωση γίνεται με υπερηχογράφημα μετά τη γέννηση, όπου μετρούμε με ακρίβεια τη διάμετρο της πυέλου και παίρνουμε πληροφορίες για την ποιότητα του φλοιού του νεφρού.

Η διάγνωση ολοκληρώνεται με σπινθηρογράφημα MAG -3, όπου επιβεβαιώνεται ο βαθμός παρεμπόδισης της ροής των ούρων.

Ποια η θεραπεία της στένωσης της πυελοουρητηρικής συμβολής;

Η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι χειρουργική. Στην πραγματικότητα μέσω μικρής τομής στην δεξιά ή αριστερή πλάγια οσφυϊκή χώρα, προσεγγίζουμε τον κάτω πόλο του νεφρού, εντοπίζουμε τη στενωτική πυελοουρητηρική συμβολή και την αφαιρούμε αφήνοντας πίσω υγιή ουρητήρα και υγιή πύελο. Με ειδική πλαστική επέμβαση που λέγεται πυελοπλαστική (κατά Anderson – Hynes) ξαναενώνουμε πύελο και ουρητήρα και αποκαθιστούμε την συνέχεια της αποχετευτικής οδού και την ομαλή ροή των ούρων.

Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία. Διαρκεί από 1 ½ ώρες ανάλογα με την περίπτωση και η διάρκειά της νοσηλείας είναι 3 ημέρες κατά μέσο όρο.

Μετά την ένωση ουρητήρα και πυέλου, περνάμε ένα λεπτό καθετήρα (stent) που το ένα άκρο του βρίσκεται στην πύελο και το άλλο καταλήγει στην ουροδόχο κύστη, τον γνωστό duble j καθετήρα. Ο καθετήρας αυτός αφαιρείται μετά από ένα μήνα με κυστεοσκόπηση.

Η επέμβαση σε μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να γίνει και ρομποτικά.

Πότε πρέπει να γίνεται η επέμβαση της στένωσης της πυελοουρητηρικής συμβολής;

Η επέμβαση είναι καλό να γίνει αμέσως μόλις επιβεβαιωθεί η διάγνωση και πάντως, πριν από την ηλικία των 6 μηνών. Στο χρονικό αυτό διάστημα πιστεύουμε ότι έχουμε καλύτερες πιθανότητες ανάκαμψης του πάσχοντος νεφρού.

Υπάρχουν επιπλοκές από την επέμβαση της στένωσης της πυελοουρητηρικής συμβολής;

Όπως σε όλες τις επεμβάσεις, πλην όμως παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα, περιορίζονται και τείνουν προς το Ο. Η υποτροπή της στένωσης είναι επιπλοκή σχετικά σπάνια. Επίσης, αναφέρεται η μετακίνηση του καθετήρα καθώς και η μη διεκβολή του στην ουροδόχο κύστη (discocution).

Πώς ελέγχεται η επιτυχία της επέμβασης;

Ένα μήνα μετά την επέμβαση γίνεται υπερηχογράφημα και 3-6 μήνες μετά, σπινθηρογράφημα νεφρών MAG 3. Με αυτές τις εξετάσεις επιβεβαιώνουμε το καλό αποτέλεσμα.