Αγίας Σοφίας 18, Θεσσαλονίκη
Close

Το διπλό πυελοκαλυκικό σύστημα – Έκτοπη εκβολή ουρητήρα ή αλλιώς,  διπλασιασμός του ουρητήρα, αποτελεί από τις σπανιότερες παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος.

Με τον όρο «διπλασιασμός του ουρητήρα» εννοούμε ότι αντί να έχουμε ένα ουρητήρα στη μία πλευρά , έχουμε δύο οι οποίοι αποχετεύουν αντί στους δύο ημινεφρούς, στην ίδια πλευρά. Οι δύο αυτοί ουρητήρες μπορεί να συνενώνονται στην πορεία ή να καταλήγουν ξεχωριστά μέσα στην ουροδόχο κύστη, σαν την κάννη ενός δίκαννου όπλου.

Άλλοτε πάλι, ο ένα εκ των δύο ουρητήρων παρουσιάζει κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση.

Πιο σπάνια, το στόμιο του ενός ουρητήρα είναι στενό, με αποτέλεσμα τα ούρα που συγκεντρώνονται λίγο πριν το στενό στόμιο, να προκαλούν διάταση του τελικού τμήματος του ουρητήρα, έτσι που να μοιάζει με κεφαλή «κόμπρας». Ιατρικά αυτό αποκαλείται «ουρητηροκήλη».

Η ουρητηροκήλη μπορεί να περιορίζεται μέσα στην ουροδόχο κύστη του παιδιού (ορθότοπη) ή να κατεβαίνει ως τον αυχένα της κύστης και την ουρήθρα (έκτοπη).

Κορίτσια που δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα ούρα τους

Θα ήθελα να κάνω μια ιδιαίτερη υπογράμμιση όσον αφορά το διπλό πυελοκαλυκικό σύστημα στα κορίτσια: Είναι δυνατόν, ο ένας εκ των δύο ουρητήρων της μιας πλευράς να εκβάλλει φυσιολογικά μέσα στην ουροδόχο κύστη του παιδιού, ενώ ο άλλος, να προσπερνά την ουροδόχο κύστη και να εκβάλλει έκτοπα, είτε στην ουρήθρα του κοριτσιού, είτε στον κόλπο. Σε κάθε περίπτωση, σημειώστε το αυτό, εκβάλλει κάτω από τον φυσιολογικό σφικτήρα της ουροδόχου κύστης ο οποίος μας εξασφαλίζει και την εγκράτεια, δηλαδή να ουρούμε και να ελέγχουμε την ούρηση κατά βούληση .

Στις περιπτώσεις της έκτοπης εκβολής των ουρητήρων το κορίτσι αυτό, ενώ έχει μεγαλώσει και ελέγχει απόλυτα τους σφικτήρες του, εντούτοις, παρουσιάζει μια συνεχή ροή των ούρων ώστε μέρα και νύχτα να βρέχει το εσώρουχό του. Έτσι, πολλές φορές, μπορεί να το μαλώνουμε ή να το κατηγορούμε, άδικα όμως. Με αυτή την απλή γνώση που προανέφερα, μπορεί κανείς να σώσει ένα κορίτσι με το πρόβλημα από αυτές τις συνέπειες.

Η πιο ακραία περίπτωση που έχω συναντήσει, είναι μια 13χρονη Κυπριοπούλα, η οποία επί 9-10 χρόνια βασανιζόταν ως αδιάγνωστο περιστατικό. Και μόνο ύστερα από μακρά συζήτηση με την ίδια και τους γονείς της, έγινε προσεκτική ανάλυση του συμπτώματος, τέθηκε η υπόνοια και με μία αξονική ενδοφλέβια πυελογραφία απεικονίσθηκε ή έκτοπη εκβολή ουρητήρα του άνω αριστερού ημίνεφρου. Το κορίτσι χειρουργήθηκε και από τις πρώτες μετεγχειρητικές ώρες, ήταν ευτυχής.

.