Η χειρουργική αποκατάσταση του επιπλεγμένου υποσπαδία
Με τον όρο «επιπλεγμένος υποσπαδίας», συνήθως εννοούμε την πλήρη αποτυχία αποκατάστασης του υποσπαδία μετά από μία ή περισσότερες επεμβάσεις, από έναν ή περισσότερους χειρουργός.
Οι αποτυχημένες επεμβάσεις, εκτός από το υποσπαδιακό στόμιο στην κάτω επιφάνεια του πέους ή της βαλάνου, αφήνουν πίσω τους και δυσμορφίες δέρματος ποικίλης έκτασης και βαρύτητας. Τα παιδιά αυτά συνήθως είναι μεγαλύτερα των δύο ετών και συχνά βρίσκονται σε σχολική ηλικία. Ο ψυχικός τους κόσμος είναι ιδιαίτερα επηρεασμένος. Είναι φοβισμένα, ανήσυχα, έχουν αγωνία και η συνεργασία με τον γιατρό που υπόσχεται την αποκατάστασή τους, δύσκολη.
Οι γονείς των παιδιών αυτών διακατέχονται από ποικιλία συναισθημάτων. Πολλές φορές επικρατεί η απογοήτευση, ο πανικός, η απελπισία και οι ενοχές.
Επιδιόρθωση επιπλεγμένου υποσπαδία μετά από χειρουργείο
Ωστόσο, και αυτές οι περιπτώσεις υποσπαδία διορθώνονται και μάλιστα αποτελεσματικά. Πάντα υπάρχουν λύσεις οι οποίες μπορούν να εξασφαλίσουν πολύ καλά έως άριστα αισθητικά και λειτουργικά αποτελέσματα και να ανακουφίσουν μία και καλή αυτές τις οικογένειες.
Στα χέρια έμπειρων ιατρών – παιδοχειρουργών, ο επιπλεγμένος υποσπαδίας είναι απλά μία επέμβαση λεπτή και μεγαλύτερης διάρκειας, αλλά πάντα εφικτή.
Η διόρθωση του επιπλεγμένου υποσπαδία γίνεται με μία ή δύο επεμβάσεις, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους 4-6 μήνες. Εξαρτάται από την βαρύτητα της αποτυχία που έχει προηγηθεί.
Στα πλαίσια της αποκατάστασης του επιπλεγμένου υποσπαδία, γίνονται τα παρακάτω:
- Ευθειασμός του πέους ( εάν δεν έχει γίνει καθόλου ή αναποτελεσματικά, στις προηγούμενες αποτυχημένες επεμβάσεις).
- Καθαρισμός του πέους από ακαλαίσθητα ουλώδη υπολείμματα του δέρματος και της βαλάνου.
- Κατασκευή ουρήθρας (=ουρηρθοπλαστική) μέχρι την κορυφή της βαλάνου, με ή χωρίς τη χρήση ελεύθερου μοσχεύματος.
Αποκατάσταση του υποσπαδία με μόσχευμα
Ειδικότερα, για την περίπτωση που θα χρειαστεί η λήψη μοσχεύματος, αυτό μπορεί να προέρχεται:
- Από την έσω επιφάνεια της ακροποσθίας, δηλαδή του ακρότατου δέρματος που σκεπάζει μέρος ή όλη τη βάλανο, εφόσον φυσικά αυτό έχει διατηρηθεί στις προηγούμενες αποτυχημένες επεμβάσεις.
- Από στοματικό βλεννογόννο που λαμβάνεται από τη μέσα επιφάνεια του κάτω χείλους ή της παρειάς
- Από άτριχο λεπτό δέρμα όπως αυτό συναντάμε πίσω από το αυτί, στη μέσα επιφάνεια του πήχη ή στη μηροβουβωνική περιοχή.
Στις περιπτώσεις που θα χρειαστεί να καταφύγουμε σε χρήση ελεύθερου μοσχεύματος, η πιθανότητα να χρειαστούν δύο επεμβάσεις για την τελική αποκατάσταση, είναι μεγαλύτερη (η πρώτη περιλαμβάνει την προετοιμασία και καθαρισμό της περιοχής και την τοποθέτηση του μοσχεύματος και η δεύτερη, την τελική ουρηρθοπλαστική και βαλανοπλαστική). Δεν αποκλείεται όμως και η πιθανότητα μιας επέμβασης, με τη χρήση μοσχεύματος.
Η διάρκεια της μετεγχειρητικής νοσηλείας στην κλινική, είναι ένα βράδυ. Καθετήρας τοποθετείται πάντα και αφαιρείται μετά από 7-14 ημέρες (ανάλογα με την περίπτωση). Τέλος, θα πρέπει να τονισθεί ότι ο ιδανικός χρόνος για την χειρουργική αποκατάσταση του επιπλεγμένου υποσπαδία είναι 4-6 μήνες μετά την προηγηθείσα αποτυχημένη επέμβαση. Το χρονικό διάστημα αυτό είναι απαραίτητο ώστε οι τοπικοί ιστοί να ξαναβρούν τις αρχικές τους ιδιότητες, προκειμένου να αποτελούν κατάλληλο υλικό για την επέμβαση.
Κατά συνέπεια, οι γονείς, όσο και αν αδημονούν για την τελική αποκατάσταση, θα πρέπει να κάνουν αυτή την υπομονή, γνωρίζοντας ότι έτσι συμβάλλουν στην καλή έκβαση.
Ο επιπλεγμένος υποσπαδίας δεν είναι κατάσταση απελπισίας. Είναι απλά ένας υποσπαδίας που απαιτεί έμπειρα χέρια, με γνώση και λεπτότητα για την επιδιόρθωση. Τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά και συγκρίσιμα με εκείνα του συνήθη υποσπαδία. Οι επιπλοκές (συρίγγιο ή τοπική στένωση της ουρήθρας) δεν είναι μεγαλύτερες σε συχνότητα από τις αρχικές επεμβάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς παιδιών με επιπλεγμένο υποσπαδία, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει λύση και μάλιστα πολύ καλή, τόσο από αισθητικής, όσο και από λειτουργικής άποψης.
Δείτε ενδεικτικά περιστατικά επειπλεγμένου υποσπαδια μετά από προηγηθείσα επέμβαση, που αντιμετώπισε επιτυχώς ο Παιδοχειρουργός – Παιδοουρολόγος Π. Αυτζόγλου, ΕΔΩ.