Αγίας Σοφίας 18, Θεσσαλονίκη
09:00 - 21:00
English Flag
Bulgarian Flag
Close

 Χειρουργική του σκαφοειδούς (pectus excavatum) και του τροπιδοειδούς θώρακα

Το επωνομαζόμενο στην Ελλάδα σκαφοειδές στέρνο ή θώρακας, ονομάζεται διεθνώς pectus excavatum. Είναι λατινικός όρος που σημαίνει βαθούλωμα στο στήθος και αποτελεί τη συνηθέστερη συγγενή παραμόρφωση του πρόσθιου τοιχώματος του θώρακα, όπου πολλές πλευρές και το στέρνο αναπτύσσονται ασυνήθιστα. Αυτό δημιουργεί μια στρογγυλεμένη ή βυθισμένη εμφάνιση του στήθους.

Ο Δρ. Παναγιώτης Αυτζόγλου, γνωρίζοντας από τις κλινικές εξετάσεις παιδιών και εφήβων τα συνήθη αποτελέσματα των συντηρητικών αλλά και χειρουργικών επεμβάσεων που διενεργούν παιδοχειρουργοί και παιδοορθοπαιδικοί στην Ελλάδα, εντυπωσιάστηκε από τα αποτελέσματα των τεχνικών που παρουσίασε σε διεθνές συνέδριο Δρ. Αβραάμ Μαστοράκης, Διευθυντή της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Εκπαιδευτικού νοσοκομείου “Schwarzwald – Barr” της Γερμανίας. Θεώρησε την ελληνική καταγωγή, ως ευτυχή συγκυρία ευτύχημα προκειμένου να μπορούν τα παιδιά και οι έφηβοι στην Ελλάδα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα γρήγορα, ανώδυνα και με πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Ο Δρ. Αυτζόγλου, κάλεσε στην Ελλάδα τον Δρ. Αβραάμ Μαστοράκη με τον επίσης Έλληνα συνεργάτη του στη Γερμανία, παιδοχειρουργό, Σιδέρη Χατζησιδέρη, προκειμένου οι επεμβάσεις αυτές να διενεργούνται πλέον και στην Ελλάδα, χωρίς τις δυσκολίες, τη δαπάνη και την ταλαιπωρία που απορρέουν από μία μετάβαση για επέμβαση στον εξωτερικό. Με ευθύνη του Δρ. Αυτζόγλου και σε συνεργασία, πραγματοποίησαν με ιδιαίτερη επιτυχία στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, τα πρώτα χειρουργεία σε παιδιά και εφήβους με σκαφοειδή θώρακα εφαρμόζοντας τη συγκεκριμένη πρωτοποριακή τεχνική. Παρόμοια τεχνική εφαρμόζεται και για τον τροπιδοειδή θώρακα. Η συνεργασία τους συνεχίζεται προκειμένου να μπορούν και στην Ελλάδα να χειρουργηθούν επιτυχώς τα ελληνόπουλα, σε προγραμματισμένα ραντεβού, μετά από κλινική εξέταση που διενεργεί ο Δρ. Παναγιώτης Αυτζόγλου.

Οι παθήσεις

Όπως εξηγεί ο Δρ. Παν. Αυτζόγλου, «ο σκαφοειδής θώρακας προκαλεί εμβύθιση του στέρνου και μείωση της χωρητικότητας του θωρακικού κλωβού, με συνέπεια τη μείωση του χώρου έκπτυξης των πνευμόνων και της καρδιάς, η οποία μπορεί να μετακινηθεί ή / και να περιστραφεί. Μπορεί επίσης να συνυπάρχει πρόπτωση της μητροειδούς βαλβίδος. Η βασική χωρητικότητα των πνευμόνων μειώνεται. Επίσης μπορεί να προκαλέσει σκoλίωση της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης αλλά και αισθητικό πρόβλημα που ενοχλεί τα παιδιά και τους εφήβους.

»Ο τροπιδοειδής θώρακας ( στέρνο δίκην ράμφους πτηνού) είναι σπανιότερος και προκαλεί κυρίως σκολίωση και έντονο αισθητικό πρόβλημα. Σήμερα και οι  δύο ανωμαλίες αντιμετωπίζονται με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές και εξαιρετικά αποτελέσματα στο Ιατρικό Διαβαλκανικό με 5 μόλις ημέρες νοσηλείας».

Οι πρωτοποριακές χειρουργικές τεχνικές

Όπως εξηγεί ο Δρ. Αβραάμ Μαστοράκης, «πρόκειται για ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές που πρωτοεφαρμόστηκαν στις ΗΠΑ, μεταλαμπαδεύθηκαν στην Ευρώπη λόγω των εντυπωσιακών τους αποτελεσμάτων και  τις εφαρμόζουμε εδώ και χρόνια βελτιώνοντάς τες, με μεγάλο αριθμό περιστατικών στην κλινική όπου εργάζομαι στη Γερμανία.

»Οι επεμβάσεις διενεργούνται κατ΄ εξοχήν στην εφηβική ηλικία, σε μικρότερες ηλικίες όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο αλλά και σε ενήλικες, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Από την εμπειρία μου ως εκπαιδευτής των συγκεκριμένων τεχνικών, μπορώ να διαβεβαιώσω ότι ο ασθενής κοιμάται με το πρόβλημα και ξυπνάει χωρίς αυτό. Οι μέθοδοι είναι αποτελεσματικές, αναίμακτες, απολύτως ασφαλείς και χωρίς επιπλοκές σε έμπειρα χέρια».

Η χειρουργική του σκαφοειδούς θώρακα

«Ο σκαφοειδής θώρακας χειρουργείται θωρακοσκοπικά με την τεχνική «κατά NUSS- τροποποιημένη από τον κ.Μαστοράκη». Τοποθετείται μια λάμα κατασκευασμένη από ιατρικό χάλυβα ή τιτάνιο στο θώρακα του ασθενούς με την οποία ανυψώνεται το στέρνο και διευρύνεται άμεσα ο θωρακικός κλωβός. Επιτυγχάνεται έτσι καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων και της καρδιάς και η αντιμετώπιση της δύσπνοιας ή άλλων προβλημάτων που προκαλούσε η μειωμένη χωρητικότητα του θώρακα.. Το χειρουργείο διαρκεί 30- 40΄ λεπτά και ο χρόνος παραμονής στην κλινική είναι κατά μέσο όρο 5 ημέρες. Αμέσως μετά, ο ασθενής επιστρέφει στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και μετά από λίγες εβδομάδες και στις αθλητικές, χωρίς κανένα πρόβλημα. Οι μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι σχεδόν μηδαμινές σε έμπειρα χέρια  κατάλληλα εξειδικευμένης ομάδας.

Η μέθοδος αντικαθιστά τις παλαιότερες χειρουργικές τεχνικές που ήταν πολύ πιο αιματηρές, με μεγαλύτερο χρόνο νοσηλείας και ανάρρωσης, αλλά και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας. Γι΄ αυτό πολλοί άνθρωποι με το αντίστοιχο πρόβλημα, δεν αποφάσιζαν να το αντιμετωπίσουν χειρουργικά. Η λάμα αφαιρείται μετά από δύο χρόνια με επέμβαση και νοσηλεία μιας ημέρας, ενώ δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα σε τυχόν άλλες διαγνωστικές εξετάσεις του ασθενούς».

Η χειρουργική του τροπιδοειδούς θώρακα

 Για τον τροπιδοειδή θώρακα, η ομάδα μου είναι παγκοσμίως πρωτοποριακή στην ελάχιστα επεμβατική μέθοδο «κατά ABRAMSON – τροποποιημένη μέθοδος Μαστοράκη» που περιλαμβάνει την υποδόρια τοποθέτηση λάμας πάνω από το στέρνο και την ειδική στήριξή της στο πλευρικό τόξο. Η τεχνική έχει απόλυτη επιτυχία χωρίς καμία επιπλοκή στα χρόνια που την εφαρμόζουμε στη Γερμανία και τώρα και στην πατρίδα μας. Εκτός από τη διάρκειά της που κυμαίνεται στη 1 ώρα, ισχύει για την επέμβαση ό,τι και για το σκαφοειδές στέρνο», καταλήγει ο Δρ. Αβραάμ Μαστοράκης.

Επιδημιολογία

Στην βιβλιογραφία, η συχνότητα εμφάνισης της πάθησης, κυμαίνεται από 1:150 έως 1:1000 γεννήσεις. Η αναλογία αγοριών /κοριτσιών είναι 3:1. Η κληρονομικότητα φαίνεται να σχετίζεται με την εμφάνιση της πάθησης σε ποσοστό 3 Α – 45%.
Το Pectus excavatum συχνά συνοδεύει το σύνδρομο Marfan. Πολλά παιδιά με σπονδυλική μυϊκή ατροφία αναπτύσσουν pectus excavatum λόγω της διαφραγματικής αναπνοής. Το Pectus excavatum εμφανίζεται επίσης σε περίπου 1% των ατόμων που διαγνώστηκαν με κοιλιοκάκη για άγνωστους λόγους.

Σκαφοειδές στέρνο ασθενούς πριν και μετά την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο

 

Η μαγεία της χειρουργικής αποκατάστασης του σκαφοειδούς θώρακα στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο με την τεχνική NUSS. Τρεις από τους πέντε ασθενείς οι οποίοι “κοιμήθηκαν” με το πρόβλημά τους και σε 45 min. ξύπνησαν χωρίς αυτό. Όλα αυτά με μια ελάχιστα επεμβατική επέμβαση υπό θωρακοσκοπική καθοδήγηση. Η διαφορά της προεγχειρητικής και μετεγχειρητικής κατάστασης είναι προφανής.

 

Δείτε το video με τη μαρτυρία του ασθενούς και τις δηλώσεις ιατρών