Αγίας Σοφίας 18, Θεσσαλονίκη
Close

 Χειρουργική του σκαφοειδούς (pectus excavatum) και του τροπιδοειδούς θώρακα

Το επωνομαζόμενο στην Ελλάδα σκαφοειδές στέρνο ή θώρακας, ονομάζεται διεθνώς pectus excavatum. Είναι λατινικός όρος που σημαίνει βαθούλωμα στο στήθος και αποτελεί τη συνηθέστερη συγγενή παραμόρφωση του πρόσθιου τοιχώματος του θώρακα, όπου πολλές πλευρές και το στέρνο αναπτύσσονται ασυνήθιστα. Αυτό δημιουργεί μια στρογγυλεμένη ή βυθισμένη εμφάνιση του στήθους.
Όπως εξηγεί ο Δρ. Παν. Αυτζόγλου, «ο σκαφοειδής θώρακας προκαλεί εμβύθιση του στέρνου και μείωση της χωρητικότητας του θωρακικού κλωβού, με συνέπεια τη μείωση του χώρου έκπτυξης των πνευμόνων και της καρδιάς, η οποία μπορεί να μετακινηθεί ή / και να περιστραφεί. Μπορεί επίσης να συνυπάρχει πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδος. Η βασική χωρητικότητα των πνευμόνων μειώνεται. Επίσης μπορεί να προκαλέσει σκoλίωση της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης αλλά και αισθητικό πρόβλημα που ενοχλεί τα παιδιά και τους εφήβους.»

Ο τροπιδοειδής θώρακας (στέρνο δίκην ράμφους πτηνού) είναι σπανιότερος και προκαλεί κυρίως σκολίωση και έντονο αισθητικό πρόβλημα. Σήμερα και οι δύο ανωμαλίες αντιμετωπίζονται με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές και εξαιρετικά αποτελέσματα στο Ιατρικό Διαβαλκανικό με 5 μόλις ημέρες νοσηλείας».

Ο Δρ. Παναγιώτης Αυτζόγλου, για την αποκατάσταση σκαφοειδούς και του τροπιδοειδούς θώρακα, με τον εξειδικευμένο στις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές Δρ. Αβραάμ Μαστοράκη, Διευθυντή της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Εκπαιδευτικού νοσοκομείου “Schwarzwald – Barr” της Γερμανίας, με τον οποίο χειρουργούν από κοινού στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, μετά από προγραμματισμένα ραντεβού. Προηγείται κλινική εξέταση του ασθενούς από τον Δρ. Π. Αυτζόγλου.
Η συνεργασία κατέστη εφικτή, προκειμένου να μπορούν τα παιδιά και οι έφηβοι στην Ελλάδα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα γρήγορα, ανώδυνα και με πολύ καλύτερα αποτελέσματα.
Οι επεμβάσεις για τον σκαφοειδή και τον τροπιδοειδή θώρακα διενεργούνται κατ΄ εξοχήν στην εφηβική ηλικία, σε μικρότερες ηλικίες όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο αλλά και σε ενήλικες, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Οι μέθοδοι είναι αποτελεσματικές, αναίμακτες, απολύτως ασφαλείς και χωρίς επιπλοκές σε έμπειρα χέρια. Διενεργούνται με ελάχιστα επεμβατική επέμβαση υπό θωρακοσκοπική καθοδήγηση.

Ο σκαφοειδής θώρακας χειρουργείται θωρακοσκοπικά με τροποιημένη τεχνική NUSS. Τοποθετείται μια λάμα κατασκευασμένη από ιατρικό χάλυβα ή τιτάνιο στο θώρακα του ασθενούς με την οποία ανυψώνεται το στέρνο και διευρύνεται άμεσα ο θωρακικός κλωβός. Επιτυγχάνεται έτσι καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων και της καρδιάς και η αντιμετώπιση της δύσπνοιας ή άλλων προβλημάτων που προκαλούσε η μειωμένη χωρητικότητα του θώρακα. Το χειρουργείο διαρκεί 30- 40΄ λεπτά και ο χρόνος παραμονής στην κλινική είναι κατά μέσο όρο 5 ημέρες. Αμέσως μετά, ο ασθενής επιστρέφει στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και μετά από λίγες εβδομάδες και στις αθλητικές, χωρίς κανένα πρόβλημα. Οι μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι σχεδόν μηδαμινές σε έμπειρα χέρια κατάλληλα εξειδικευμένης ομάδας.

Η μέθοδος αντικαθιστά τις παλαιότερες χειρουργικές τεχνικές που ήταν πολύ πιο αιματηρές, με μεγαλύτερο χρόνο νοσηλείας και ανάρρωσης, αλλά και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας. Γι΄ αυτό πολλοί άνθρωποι με το αντίστοιχο πρόβλημα, δεν αποφάσιζαν να το αντιμετωπίσουν χειρουργικά. Η λάμα αφαιρείται μετά από δύο χρόνια με επέμβαση και νοσηλεία μιας ημέρας, ενώ δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα σε τυχόν άλλες διαγνωστικές εξετάσεις του ασθενούς.
Για τον τροπιδοειδή θώρακα, εφαρμόζεται η ελάχιστα επεμβατική μέθοδο «κατά ABRAMSON – τροποποιημένη μέθοδος Μαστοράκη» που περιλαμβάνει την υποδόρια τοποθέτηση λάμας πάνω από το στέρνο και την ειδική στήριξή της στο πλευρικό τόξο. Η τεχνική έχει απόλυτη επιτυχία χωρίς καμία επιπλοκή στα χρόνια που εφρμόζεται. Εκτός από τη διάρκειά της που κυμαίνεται στη 1 ώρα, ισχύει για την επέμβαση ό,τι και για το σκαφοειδές στέρνο.

Επιδημιολογία
Στην βιβλιογραφία, η συχνότητα εμφάνισης της πάθησης, κυμαίνεται από 1:150 έως 1:1000 γεννήσεις. Η αναλογία αγοριών /κοριτσιών είναι 3:1. Η κληρονομικότητα φαίνεται να σχετίζεται με την εμφάνιση της πάθησης σε ποσοστό 3 Α – 45%.
Το Pectus excavatum συχνά συνοδεύει το σύνδρομο Marfan. Πολλά παιδιά με σπονδυλική μυϊκή ατροφία αναπτύσσουν pectus excavatum λόγω της διαφραγματικής αναπνοής. Το Pectus excavatum εμφανίζεται επίσης σε περίπου 1% των ατόμων που διαγνώστηκαν με κοιλιοκάκη για άγνωστους λόγους.

Η μαγεία της χειρουργικής αποκατάστασης του σκαφοειδούς θώρακα στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο με την τεχνική NUSS. Τρεις από τους πέντε ασθενείς οι οποίοι “κοιμήθηκαν” με το πρόβλημά τους και σε 45 min. ξύπνησαν χωρίς αυτό. Όλα αυτά με μια ελάχιστα επεμβατική επέμβαση υπό θωρακοσκοπική καθοδήγηση. Η διαφορά της προεγχειρητικής και μετεγχειρητικής κατάστασης είναι προφανής.