Αγίας Σοφίας 18, Θεσσαλονίκη
09:00 - 21:00
English Flag
Bulgarian Flag
Close

Εισαγωγικά σχόλια:

Οι παθήσεις του ουροποιητικού δεν είναι σπάνιες στα παιδιά και το συνηθέστερο, είναι συγγενείς. Υπάρχουν δηλαδή από τη γέννηση των παιδιών αφού δημιουργούνται κατά τη διάπλαση του εμβρύου στην ενδομήτριο ζωή.

Τις περισσότερες φορές ανακαλύπτονται με τα υπερηχογραφήματα πριν από τη γέννηση του παιδιού ή τουλάχιστον μπαίνει η υπόνοια ότι κάτι συμβαίνει με το ουροποιητικό. Αυτό μας δίνει την ευκαιρία, εκτός από την έγκαιρη διάγνωση, την κατάλληλη οργάνωση της θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Ο πλέον ειδικός γιατρός για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων είναι ο παιδοχειρουργός με εξειδίκευση στην παιδοουρολογία.

Διάγνωση

Η τελική διάγνωση γίνεται μετά την γέννηση συνδυάζοντας δύο ή περισσότερες από τις παρακάτω εξετάσεις.

α. υπερηχογράφημα νεφρών και ουροδόχου κύστης

β. κυστεο-ουρηθρογραφία (ακτινοσκοπική, ραδιοϊσοτοπική ή το προτιμότερο υπερηχογραφική).

γ. σπινθηρογράφημα νεφρών DMSA

δ. σπινθηρογράφημα νεφρών MAG-3

Επικουρικά προς τις παραπάνω εξετάσεις χρησιμοποιούνται ενίοτε η ενδοφλέβιος ουρογραφία ή πυελογραφία (ακτινοσκοπική ή αξονική ή μαγνητική) και η κυστεοσκόπηση η οποία γίνεται με αναισθησία.

Η χρήση των παραπάνω εργαλείων εξαρτάται από το είδος των προγεννητικών υπερηχογραφικών ευρημάτων αλλά και από τα συμπτώματα που θα παρουσιάσει το παιδί μετά τη γέννηση.

Έτσι υπάρχουν συγκεκριμένα διαγνωστικά πρωτόκολλα που καθορίζουν και το είδος των εξετάσεων και τη σειρά με την οποία θα γίνουν. Με τον κατάλληλο συνδυασμό αυτών των εργαλείων μπορούμε να πάρουμε ακριβείς πληροφορίες τόσο για την ανατομία όσο και τη λειτουργία του ουροποιητικού.

Χειρουργικές παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος νεογνών, βρεφών, παιδιών

Οι πιο συνηθισμένες χειρουργικές παθήσεις του ουροποιητικού στα νεογνά, βρέφη και παιδιά είναι:

  • η στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής (ΣΠΟΥΣ)
  • η στένωση της κυστεοουρητηρικής συμβολής (ΣΚΟΥΣ)
  • η κυστεο-ουρητηρική παλινδρόμηση (ΚΟΠ)
  • οι βαλβίδες της οπίσθιας ουρήθρας

Βεβαίως υπάρχουν και άλλες παθήσεις όπως οι συγγενείς μεγαουρητήρες, η νευρογενής κύστη, η συστροφή της ουροδόχου κύστης κ.α. που όμως εμφανίζονται λιγότερο συχνά.

Από τις παθήσεις που απαριθμήσαμε θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι οι βαλβίδες της οπίσθιας ουρήθρας, χωρίς υπερβολή, αποτελούν αυτό που λέμε «επείγον» πρόβλημα στην παιδοχειρουργική. Η διάγνωση και αντιμετώπιση θα πρέπει να γίνει ταχύτατα.

Στο περιεχόμενο της ιστοσελίδας, παραθέτουμε πληροφορίες για κάθε μία από τις συχνές παθήσεις του ουροποιητικού.