Αγίας Σοφίας 18, Θεσσαλονίκη
Close

Η φίμωση αποτελεί συχνό θέμα συζήτησης μεταξύ των γονέων και μεταξύ γονέων και ιατρών. Δεν είναι υπερβολή να πως ότι δημιουργεί άγχος στους γονείς για το τι πρέπει να κάνουν και πόσο έγκαιρα. Για λόγους κατανόησης των όσων θα αναφέρουμε παρακάτω, οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  • Το δέρμα που καλύπτει , που «ντύνει» το πέος λέγεται πόσθη.
  • Η προέκταση της πόσθης που καλύπτει την βάλανο του πέους και που επεκτείνεται και πέρα από αυτή, λέγεται ακροποσθία.
  • Η ακροποσθία στα περισσότερα αγοράκια που γεννιούνται, είναι κολλημένη πάνω στην βάλανο με τις βαλανοποσθικές συμφύσεις. Αυτό είναι ένα φυσιολογικό προσωρινό φαινόμενο.
  • Στα νεογέννητα αγοράκια, το άνοιγμα της ακροποσθίας άλλοτε είναι φαρδύ και άλλοτε στενό έως και πολύ στενό και αυτό το φαινόμενο είναι προσωρινό και φυσιολογικό.

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα με τη σειρά, έτσι όπως τα εισπράττω εγώ στο ιατρείο μου κατά την επικοινωνία μου με τους γονείς:

Συχνή ερώτηση: Έχουμε αγοράκι. Τι πρέπει να κάνουμε σχετικά με το πέος του;

Η απάντηση είναι απλή. ΤΙΠΟΤΑ περισσότερο από ότι κάνετε για το υπόλοιπο σώμα του. Στην περίπτωση που η ακροποσθία του είναι φαρδιά, μπορείτε να την κατεβάζετε, με σκοπό την αποκάλυψη της βαλάνου, χωρίς να ασκείτε βία μέχρι εκεί που είναι κολλημένη με τη βάλανο. Δηλαδή, μέχρι εκεί που αρχίζουν οι βαλανοποσθικές συμφύσεις.

ΜΟΝΟ αν το παιδί σας κάνει ουρολοιμώξεις ή φλεγμονές τοπικές ( αυτό που λέμε βαλανοποσθίτιδες), ή πάσχει από κυστεο-ουρητηρική παλινδρόμηση, μόνο τότε χρειάζεται κάποια θεραπευτική προσέγγιση το είδος της οποίας θα το αποφασίσει ο Παιδοχειρουργός σε συνεργασία με τον Παιδίατρό σας.

Μας λένε ότι αν αρχίσουμε νωρίς να αποκαλύπτουμε τη βάλανο θα προλάβουμε τη φίμωση και θα βοηθήσουμε την ακροποσθία να ξεκολλήσει.

Δεν είναι αληθές. Οι βαλανοποσθικές συμφύσεις προορίζονται να λυθούν μόνος τους με μια βραδεία διαδικασία κατά την οποία παράγεται σμήγμα (ένα κίτρινο μαλακό υλικό) ανάμεσα στη βάλανο και την ακροποσθία. Εξάλλου, υπάρχουν τόσες παραλλαγές στη μορφολογία και στο εύρος της ακροποθίας που δεν υπάρχει ένας κανόνας αντιμετώπισης για όλα τα παιδιά. Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή.

Πότε θα χρειαστεί να χειρουργήσουμε το παιδί μας και ποια είναι η ενδεικνυόμενη επέμβαση;

Απόλυτη και αδιαμφισβήτητη ένδειξη επέμβασης είναι η ουλώδης στένωση της ακροποσθίας. Όταν δηλαδή, το άκρο της ακροποσθίας καταλαμβάνεται από μία σκληρή και τελείως άκαμπτη ουλή που δεν επιτρέπει την βάλανο να αποκαλυφθεί. Στις περιπτώσεις αυτές, η μόνη ενδεικνυόμενη επέμβαση είναι η περιτομή.

Εναλλακτική τεχνική που εφαρμόζεται μόνο σε περιπτώσεις στένωσης του δέρματος της ακροποσθίας αλλά χωρίς ουλή, είναι η «ραχιαία σχάση»,  ένα είδους πλαστικής της ακροποσθίας  που επιτρέπει τη διεύρυνση της χωρίς να γίνει αφαίρεση δέρματος. Δεν εξασφαλίζει ιδιαίτερα καλό αισθητικό αποτέλεσμα και μερικές φορές, όχι μόνιμο.

Επίσης, σκεφτόμαστε τη χειρουργική επέμβαση ανεξαρτήτως στένωσης σε περιπτώσεις κυστεο-ουρητηρικής παλινδρόμησης ή σε περιπτώσεις βαλανοποσθίτιδων που υποτροπιάζουν. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, η ενδεικνυόμενη λύση είναι η περιτομή.

Το παιδί μου είναι 3 χρόνων, έχει βγάλει την πάνα του αλλά η ακροποσθία δεν έχει ξεκολλήσει τελείως από την βάλανο. Τι να κάνω;

Μπορείτε να μη κάνετε απολύτως τίποτα. Προσπαθήστε να διδάξετε το παιδί σας σιγά – σιγά, να ουρεί έχοντας την βάλανο σε αποκάλυψη. Μάθετέ του δηλαδή, να αποκαλύπτει τη βάλανο έλκοντας την ακροποσθία προς τα πίσω.

Σε αυτά τα παιδιά ή και σε μεγαλύτερα, είναι δυνατόν να ολοκληρώσουμε την αποκόλληση των βαλανοποσθικών συμφύσεων στο ιατρείο, ΑΝΩΔΥΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΙΜΑΚΤΑ, εφαρμόζοντας τοπικά μια τοπική αναισθητική αλοιφή.

Τελειώνοντας την ενημέρωση για το θέμα αυτό, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η ούρηση με τη βάλανο σε πλήρη αποκάλυψη είναι μια κίνηση υγιεινής που πρέπει να υιοθετηθεί από όλα τα παιδιά. Μία κίνηση που πρέπει εσείς να διδάξετε στο παιδί σας. Το ίδιο και κατά την ώρα του μπάνιου. Το ονομάζω «περιτομή χωρίς περιτομή». Με άλλα λόγια, με την κίνηση αυτή το παιδί ή το μεγάλο αγόρι, εξασφαλίζει τα πλεονεκτήματα που έχει το αντίστοιχο περιτμημένο παιδί, αλλά χωρίς να έχει κάνει περιτομή. Δηλαδή, πλήρης απομάκρυνση των ούρων από την περιοχή και καθαριότητα.